Nils Carlsson på Länsstyrelsen Skåne har tagit emot flera tips om en varg i norra Skåne. Foto: SVT

Sannolik varg i norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Enligt flera trovärdiga observationer ska en varg vandra i norra Skåne, skriver Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. De har fått bilder på vargen, som enligt vilthandläggare Nils Carlsson vandrar en klassisk sträcka.

Under de senaste dagarna har flera observationer gjorts i norra Skåne av vad som sannolikt är en varg, enligt Länsstyrelsen Skåne. i

Observationerna har gjorts i Hågnarp, Tyringe och senast i Höör. Från Höör har myndigheten fått se ett antal mobilbilder tagna av en privatperson.

– Bilderna är tillräckligt bra för att vi med största sannolikhet ska kunna avgöra att det är en varg, säger Nils Carlsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt Nils Carlsson är det inte första gången en varg vandrar längs sträckan.

– Den här sträckan är klassisk eftersom den går i en tydlig riktning söderut. Mellan 2012 och 2014 hade vi flera vandringsvargar på sträckan, säger Nils Carlsson.

De tidigare vandringsvargarna har gått olika öden till mötes. Några har blivit påkörda, men de flesta har vandrat uppåt i Sverige.

Vargen Snapphanen blev skjuten av en jägare, som dömdes för jaktbrott.

Ingen oro för varg

Länsstyrelsen Skåne, eller någon annan aktör, kommer inte ta till några åtgärder i nuläget för vargen. Nils Carlsson menar att man inte behöver vara speciellt orolig för djuret.

– Vi gör inga åtgärder nu, de är inhemska djur som får vara här. Som människa behöver man inte vara särskilt rädd för varg, men man ska vara försiktig – som med alla vilda djur, säger Nils Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.