Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Raus Planterings skola i Helsingborg samlade eleverna ihop hela 113,7 kilo skräp under onsdagen. Se vad eleverna hittade i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT

Här blir barnen miljöhjältar – plockade 113,7 kilo skräp

Publicerad

På Raus Planterings skola drillas nästa generation miljöhjältar – det är åtminstone arrangören Helsingborgshems förhoppning. I veckan deltog ungefär 200 elever under skräpplockardagen och samlade tillsammans ihop totalt 113,7 kilo sopor.

Denna vecka är tredje gången som aktiviteten anordnas och den grupp elever som samlar ihop mest skräp till invägningen kammar hem den eftertraktade vandringspokalen.

Hur mycket skräp tror du att ni behöver plocka för att vinna?

– Jag tror att de andra lagen kommer att fuska, men jag vet inte. Jag tror att vi behöver plocka mycket mer för att vinna, säger 11-årige Thijs Van Bellen.

Enligt honom är det bra att skolan engagerar sig i miljön, eftersom de kan samla tillräckligt många personer för att röja upp i området.

Viktig lärdom

Det är just detta som är syftet med dagens aktivitet. Marie Bernhold är koordinator på Helsingborgshem och initiativtagare till satsningen. Hon berättar att de vill öka medvetenheten bland barnen om hur viktigt det är att ta hand om natur och miljö, så att de kan sprida kunskapen vidare.

Ska barnen behöva plocka upp andras skräp för att hålla efter miljön?

– Det är väl jättebra att vi kan hjälpas åt. Vi hjälps ju åt att skräpa ner så då kanske vi också kan hjälpas åt att städa upp. Det kanske också kan vara en lärdom – att man tänker en gång extra innan man slänger det där godispappret på marken istället för i papperskorgen.

Hör mer om barnens syn på saken i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.