Vera Rastenberger och Isabelle Rivoire, med sonen Julian, bor på kollektivhuset i Malmö Foto: Markus Hjortsman/SVT

Kollektivet där unga och äldre lever tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Åldersspannet är stort – men ingen ser den som någon begränsning. I det här kollektivhuset i Sofielund i Malmö bor bland annat Vera Rastenberger, 75 år – och platsen gav henne ett lyft i livet.

Som SVT Nyheter Helsingborg rapporterade om i går så lever allt fler äldre ensamma i Sverige. En del av dem ofrivilligt.

I Sofielunds kollektivhus bor kring 100 personer och det är väldigt spridda åldrar. Från nyfödda till personer långt över pensionsåldern.

För synskadade Vera Rastenberger, 75 år, har det betytt mycket.

– Det är intressant och roligt med blandningen – och det är bra att vi inte tappar bort vissa åldersgrupper. Ungdomar har sina idéer och vi äldre har våra, det är bra att vi jämför med varandra, säger hon.

Isabelle Rivoire är 32 år och har också bott i kollektivet sedan starten för fyra år sedan. Hon tycker människor i allmänhet är för inrutade i traditionella mönster.

– Det finns inga andra naturliga ställen att träffa äldre människor, det blir ofta så att man umgås i den åldersgrupp en tillhör. Här möts vi ju, vi äter middag tillsammans och lagar mat tillsammans, säger hon.

”Här är det liv och rörelse”

På kollektivet turas de boende om att göra middag, det finns en filmklubb – och åldern har aldrig någon betydelse.

Vera Rastenbergs liv lyftes när hon kom till kollektivet.

– Här är det liv och rörelse. Som blind är man inte hundraprocentigt med alla gånger, men till åttio procent i alla fall, säger hon.

De andra boende i kollektivet hjälper henne när hon behöver det.

– Det är inte alltid jag behöver hjälp, men ber jag om det så finns det alltid någon där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.