Kommunen måste bygga många nya grundskolor. De röda kryssen markerar planerade skolor, de gråa skolor som kanske byggs i framtiden. Foto: SVT

Här byggs Helsingborgs nya skolor

Publicerad

Helsingborgs växer. Då behövs nya grundskolor. Nu storsatsar kommunen 1,7 miljarder på skolor i centrala staden.

Fram till år 2035 ska Helsingborg få 40 000 nya invånare. Så ser prognosen ut och utifrån det planerar kommunen för framtiden.

Många av de nyinflyttade är barnfamiljer och många slår sig ner i de centrala delarna av Helsingborg. Och det avgör var de nya grundskolorna ska byggas.

Totalt planeras för 10-12 nya skolor i de centrala delarna av staden. Och det är en storsatsning med en prislapp på totalt 1,7 miljarder. Än är det långt ifrån klart exakt var skolorna ska finnas.

– Det är inte lätt att hitta lediga tomter i centrum för så stora byggen, konstaterar stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing (M).

Men det här är klart:

  • Mejeritomten får både nya bostäder och en grundskola med plats för cirka 500 barn. Här trycker politikerna på gaspedalen och arbetet med den skolan startar genast.
  • Vid Sundspärlan planeras en lika stor skola parallellt med bostäder.
  • H+ i hamnen får troligen en egen grundskola.
  • Politikerna sneglar också på området vid Fredriksdal och Filborna. Men det ska utredas mer.

– Det är inte ens säkert att det blir en skola där. Om det blir så ska den inte byggas förrän 2035, säger Christian Orsing.

Andra områden som nämns är Landskronavägen eller Raus.

I kväll väntas stadsbyggnadsnämnden säga ja till nya stadsplan 2017, där skolorna ingår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.