Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stunderna med hästarna har inte minst uppskattats av eleven Karl Strömblad från Strandängsskolan. Hör mer om projektet i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Här ersätts klassrummet av ett ridhus – ska stärka elevernas självkänsla

Publicerad

I Båstad pågår ett projekt där elever i olika åldrar får prova på att lämna skolbänken för att umgås med hästar. Förhoppningen är att miljöombytet ska stärka deras motivation, men även underlätta inlärningen i det vanliga klassrummet.

Projektet, som Bjäre Nu tidigare har berättat om, är ett samarbete mellan Båstads kommun, Båstads ridklubb och verksamheten Lära med hästar.

Eleverna som deltar får vara med vid totalt fem lektionstillfällen. I vissa fall finns det möjlighet att komma upp på hästryggen, men i grunden görs övningarna från marken.

– Vi erbjuder ingen ridning på det sättet som man gör på en ridskola, utan här handlar det mycket om att bygga relationer och att hitta ett sammanhang, säger Lisa Thorngren, som driver Lära med hästar.

Samarbete i fokus

Två av dem som har provat på femveckorsprogrammet, där ord som självkänsla och samarbete står i fokus, är 11-åringarna Jakob Rosengren och Karl Strömblad.

– Man lär sig både hur man ska vara med hästarna och med varandra, berättar Jakob Rosengren.

Följ med Karl och Jakob till stallet i klippet ovan.

” Kan stärka eleverna i deras vanliga liv”

En stor del av syftet är att eleverna ska kunna ta med sig erfarenheterna in i andra sammanhang.

– Tillsammans med hästarna kan vi träna på många olika saker, som förhoppningsvis kan stärka eleverna i deras vanliga liv och skolarbete, säger Lisa Thorngren.

Louise Turesson, som är biträdande rektor på Strandängsskolan, menar att hästarnas effekt på eleverna redan har blivit märkbara. Nu hoppas hon att det ska bli ett förlängt samarbete.

– Det har gett dem en otrolig energi, men också ett lugn som de tar med sig tillbaka till klassrummen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.