Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hästar och deras miljö kan på flera sätt användas i hälsofrämjande syfte. Men vilka effekter kan det egentligen ha? Hör forskarens svar i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Tre frågor om: Så kan hästar få dig att må bättre

Publicerad

Förutom att bidra till mycket fysisk aktivitet, kan hästar och deras miljö även ha flera effekter på den psykiska hälsan. Det menar forskaren Henrika Jormfeldt i Halmstad, som har gjort flera studier inom ämnet.

Enligt den senaste kartläggningen, som gjorts av Organisationen för hästunderstödda insatser (OHI) och Hästnäringens nationella stiftelse (HNS), finns det över 100 verksamheter i Sverige som bedriver så kallade hästunderstödda insatser.

Insatserna kan delas upp i kategorierna terapi, lärande och aktivtet. Henrika Jormfeldt, som är professor i omvårdnad, har en lång erfarenhet av hästars sällskap och blev därför inspirerad att studera insatsernas effekter.

– Jag har själv märkt hur avstressande det kan vara, säger hon.

I klippet ovan berättar Henrika Jormfeldt mer om vad hästar kan ha för inflytande på vårt mående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.