Med tanke på pandemin begränsades antalet deltagare på lördagens prideparad till 700, som behövde anmäla sig i förväg. Foto: Isak Laurell/SVT

Här går första prideparaden sedan pandemin genom Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Regnbågsflaggor, hög musik och sprudlande glädje är de ord som bäst beskriver stämningen när Pride kom till Helsingborg. Under lördagen gick den första traditionella prideparaden i landet sedan pandemins start genom staden.

Årets parad skiljer sig dock från tidigare. För att minska smittspridning och följa rådande regler har en del anpassningar gjorts. Bland annat begränsas antal deltagare i paraden till 700. För att garantera att denna gräns inte överskrids får ingen ansluta efter paradens start.

Även inne i Pride Park var det restriktioner.

– Vi har handsprit överallt och vi har en stor yta som har plats för tusentals personer men som idag bara tar in 600, säger Albin Ganovic, projektledare för Helsingborg Pride.

”Det är en underbar känsla”

Men trots begränsningarna är glädjen över att ännu en gång kunna fira tillsammans ett faktum.

– Efter 32 år får jag gå på en Pride, och jag är öppen! Det är en underbar känsla, säger Adnan Rifat, som firar sin första Pride.

I klippet kan du se när den första prideparaden på två år går genom Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.