Foto: SVT/Markus Hjortsman

Här går luciatåget rakt ut i ett iskallt Öresund

Publicerad

Det blev ett iskallt luciatåg på Sundsgårdens folkhögskola. ”Nervös och kissenödig” beskrev lucian själv känslorna innan tåget gick ut i Öresund för ett skönsjungande dopp.

Lucia med dopp i sundet är tradition på Sundsgårdens folkhögskola i Helsingborg. Påhejade av publiken gick elever och lärare tillsammans ner i vattnet.

– Jag är väldigt nervös, jag är rädd och jag håller på att kissa på mig, beskrev lucian Axel Florin känslorna inför doppet.

Kallbadar för välgörenhet

Badlucian och efterföljande julmarknad arrangeras för välgörande ändamål. Detta året går insamling till Föreningen Frihamnen som driver Hemlösas Hus i Helsingborg och ett center i Nairobi som ger föräldralösa barn husrum och utbildning.

– Sen är det ju också att stärka gemenskapen och glädjen, det är så kul att se lärare och elever göra det tillsammans, säger Stig Håkansson, styrelseordförande i Sundsgården, som själv var med i tåget för första gången.

– Jag ångrar att jag inte varit med tidigare, jag badar ju själv ganska regelbundet.

Se det kallbadande luciatåget och reaktioner i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.