Krögaren Victor Hallin tillsammans med en trogen gäst – sin morfar. I klippet berättar Victor Hallin om hur det var att öppna krog i början av pandemin. Foto: Simon Melin/SVT

Här går restaurangerna plus – möt krögaren som öppnade mitt i pandemin

Publicerad

Det är många branscher som har det tufft under pandemin, inte minst restaurangbranchen. I Svalöv däremot ökade försäljningen förra året med tio procentenheter, något som märktes av hos Gåsapågarna i Bialitt.

– Här i Svalöv tror jag det funkar rätt så bra, det finns inte så många restauranger, säger Victor Hallin.

Förra året var det ett dystert år för restaurangbranchen i Skåne. Men inte i Svalövs kommun – där ökade försäljningen i fjol med tio procent jämfört med året före, något som P4 Malmöhus var först att rapportera om.

– Bakom siffrorna finns en verklighet med företagare som sliter hårt för att hålla sina verksamheter igång på bästa sätt och jag imponeras ofta över den drivkraft företagarna i Svalövs kommun har, säger Joakim Nilsson, näringslivsansvarig Svalövs kommun.

”Var livrädda”

Gåsapågarna i Bialitt öppnade sin verksamhet för drygt ett år sedan, i början av pandemin och ungefär samtidigt som Sverige fick sitt första dödsfall.

– Vi var livrädda precis när vi hade öppnat. Det kändes lite grann som om vi hade köpt grisen i säcken, säger Victor Hallin.

Söker sig från stan

En orsak till att det går bra för Svalövs restauranger, trots rådande pandemi, kan vara att det inte finns så många matställen i kommunen och att folk i städerna söker sig ut på landsbygden.

– Det visade sig att att de löste sig, folket vill ju ut från stan istället och komma ut på landet och äta, säger Victor Hallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.