Emelie Ranstorp, Victor Johansson, Ruben Gustafsson och Andi Bucaj deltog alla under vetenskapensdag på Rebbelberga skola. Foto: Hilda Abrahamsson

Här inspirerar forskarna mellanstadieelever

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har 12 doktorander från Lund besökt låg- och mellanstadieklasser i Ängelholm. Målet är att eleverna ska lära sig mer om olika forskningsområden och bli studiemotiverade.

Astronomi, design och medicin var några av forskningsämnena eleverna hade möjlighet att lära sig mer om när docenterna från Lunds universitet var på besök.

– Målet är att eleverna ska få ett intresse och se att det går att studera vidare och bli doktorand om de vill, säger Alexey Bobrick, som forskar inom astronomi.

Det är inte första gången doktoranderna besöker skolor i Ängelholm. Redan för fem år sedan startade projektet som kallas DiL, Doktorander i Lärande.

– Jag hade tänkt på det i flera år, att det vore en bra idé. Det är uppskattat från båda håll, doktoranderna får träna på att lära ut och eleverna blir inspirerade, säger Frank Fredriksson, projektledare DiL och som var den som startade upp projektet.

Frank Fredriksson, projektledare DiL. Foto: Hilda Abrahamsson

Eleverna i klass fem på Rebbelbergaskolan tycker att vetenskapsdagen är ett bra initiativ.

– Det är coolt att de körde ända från Lund för att lära oss lite om astronomi, säger Ruben Gustafsson.

Se mer om vad eleverna tyckte om vetenskapsdagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.