Estetisk men effektiv akrobatik är nyckeln i parkour. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Här intar världseliten i parkour Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Inte den största sporten men kanske den rörligaste. Under lördagen avgjordes Air Wipp Challenge i Helsingborg – en tävling som räknas som världsmästerskapet i sporten.

Det är kanske inte en sport alla hört talas om. Parkour går ut på att man på ett så effektivt och akrobatiskt sätt som möjligt ska ta sig från en punkt till en annan. Över och under diverse hinder. Det handlar om både rörelse och estetik. 

– Det är bara en otrolig frihet när man rör sig däruppe, att ta sig till sitt mål, säger Kevin Franzén som kommer från Helsingborg.

Helsingborg

Han är bara 17 år men har redan flera års erfarenhet av att tävla i sporten. För världsmästerskapen får han sällskap av cirka 40 tävlande från över 15 olika länder. Mästerskapet startade under fredagen och fortsatte under lördagen.

Hur känns det inför tävlingen?

– Det är så överväldigande med så mycket folk men det är kul att visa upp sig, man blir glad men nervös., säger Kevin Franzén.

Inför tävlingen har arrangörerna byggt upp staplar av boxar, rör och hinder för att de tävlande ska utmanas att så kreativt som möjligt röra sig framåt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborg

Mer i ämnet