Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På färjan Tycho Brahe mellan Helsingborg och Helsingör invigdes den första elbilsladdaren på helt grön el. Se klippet för att höra vad resenärerna tycker om satsningen. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Här invigs världens första gröna elbilsladdare till sjöss

Uppdaterad
Publicerad

På färjan Tycho Brahe mellan Helsingborg och Helsingör erbjuds nu världens första elbilsladdare på helt grön el till sjöss. SVT Nyheter följde med när infrastrukturministrarna från båda sidorna av sundet invigde laddarna.

Sedan tidigare är det allmänt känt att kunna ladda elbilar på färjor. Men nu görs det för första gången någonsin på grön el, vilket baseras på vind-, sol eller vattenkraft.

– Det är bra att laddinfrastrukturen byggs ut mellan länderna. Ett viktigt initiativ som påskyndar omställningarna, säger Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister.

Batteridrivna färjor

Strömmen till bilarna hämtas från batterierna på färjorna Tycho Brahe och Aurora, som varit batteridrivna sedan 2018.

Under den 20 minuter korta färden mellan länderna ska elbilsladdarna generera upp till motsvarande 25 mil lång körsträcka.

Två av resenärerna på färden dagen till ära är Tommy och Agneta Mattelin.

– Jag är lite tveksam till det här med el. När vi har dåligt med ström på vintern, hur länge kan vi då hålla på att ladda bilar? säger Tommy Mattelin.

– Jag håller inte med honom. Jag tycker det är bra, det är grönt, säger Agneta Mattelin.

I klippet ovan får du höra mer om vad ministrarna tänker kring vad laddaren kan innebära för ländernas utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.