Hans Alfredson föreslås få en egen plats vid stadsteatern. Foto: Cecila Hedlund

Här kan Hasse Alfredson få en egen minnesplats i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Den stora humorikonen Hans Alfredson kan få en egen plats i sin barndomsstad Helsingborg. Nu har kulturdirektören pekat ut en lämplig yta.

För tre år sedan, den 10 september 2017, avled den stora kulturpersonligheten Hasse Alfredson. Han föddes i Malmö 1931 och flyttade till Helsingborg när han var sju år gammal.

I en motion tidigare i år lyfte Jan Björklund (S) frågan om att underhållaren borde hedras med en minnesplats.

– Det är inte mer än rätt att han ska få sin egen plats i sin barndomsstad Helsingborg, säger Jan Björklund.

Inspirerad av egna mötet med Hasse

Även det M-ledda styret delar den åsikten. Nu har kulturdirektören Max Granström och stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr, på uppdrag av Peter Danielsson (M), kommunalråd, tagit fram förslag till en plats.

Den gröna ytan bakom stadsteatern har nu pekats ut.

– I min roll som teaterchef samarbetade jag med Hasse kring uppsättningen av den Enfaldige mördaren på stadsteatern hösten 2012. Det var något av det sista han gjorde, säger Max Granström.

-  Så med min bakgrund – och hans koppling till det sceniska – så tänkte jag: varför inte gräva där man står? Det här är en plats som är förknippad till scenkonsten och teatern, och en plats som är kopplad till hans gärning.

I förslaget står det att: ”Historien om Hans Alfredson kan berättas genom detaljer som lyfter fram roliga anekdoter och anspelningar till hans många verk”.

Politiskt samstämmigt

Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, ger förslaget tummen upp.

– Det är som är spännande i förslaget är närheten till stadsteatern. Här finns ett område som kan utvecklas till ett guldkorn, en oas, med en liten park och ett kafé i slänten. Det kan bli något jättetrevligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.