Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Teckomatorp motionerar elever på Parkskolan tillsammans med boende både på äldrevården och den dagliga verksamheten Garvaren. Foto: SVT

I Teckomatorp tränar skolbarnen med både äldre och brukare

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Parkskolan i Teckomatorp motionerar sedan förra året på äldreboendet Ängslyckan – och de har gjort succé! Nu tränar de även tillsammans med brukare på LSS-boendet Garvaren.
– Jag känner mig stolt över att jag får sprida så mycket glädje, berättar Isabell Persson, 10 år.

Träningen är en del av ett treårigt projekt som startades av resursläraren Anders Stålhandske och idrottsläraren Krister Stjärnkvist. De arbetar aktivt med motion för eleverna och då äldreboendet Ängslyckan ligger precis bredvid skolan uppkom idén om att motionera tillsammans – det är bra för alla att röra på sig!

”Mötena är en stor del”

Efter ett uppskattat samarbete där personal berättat att de äldre blivit både piggare och gladare, utvecklades projektet även till det närliggande LSS-boendet Garvaren. Och responsen är positiv även där.

– De längtar verkligen tills eleverna kommer nästa gång, berättar Krister Stjärnkvist.

För projektledarna är det inte bara motionen som är viktig, mötena mellan brukarna och eleverna är också en stor del.

– Det är bra att de får komma ut i så ung ålder och träffa olika typer av människor, det gör de inte så ofta annars, menar Anders Stålhandske.

Underlättar skolarbetet

Eleverna står i kö för att få vara med och träna. Denna gång gick turen till fyra tjejer från fjärde klass; Isabell Persson, Sofi Magnusson-Flyckt, Linn Strömberg och Molly Olsson som alla är 10 år. Efteråt får eleverna utvärdera träningspassen. De alla håller med om att det är lättare att koncentrera sig i skolan efter att de rört på sig men det är något som är ännu bättre med att vara där.

– Det känns bättre när man har varit här, säger Linn Strömberg.

Varför då?

– För att då vet man att man har gjort andra personer glada, fortsätter hon.

Projektet är nominerat till en rad olika priser och har fått mycket uppmärksamhet. Anders och Krister hoppas nu på att fler skolor ska hänga på och göra samma sak.

Se delar av träningspasset i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer