Martin Jörgensen satte idag ner den första lakritsplantan i Allerum. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Lakritsodlingen i Allerum – norra Europas största

Uppdaterad
Publicerad

Bland majs och andra grödor ska det nu etableras en ny växt på fälten runt om Allerum. Lakritsplantor kommer att odlas på åtta hektar – något som aldrig tidigare gjorts i varken Sverige eller norra Europa.

Det är Martin Jörgensen, grundare och VD på Lakritsfabriken, som kommit på idén med en lakritsodling utanför Helsingborg.

– Min vision är att skapa en plats där man kan komma och lära sig allting om lakrits, säger han.

Förutom att öka kunskapen kring lakrits är tanken att folk ska komma och testa på att tugga på lakritsrötter och kanske köpa med sig en växt hem.

– Så kan man plantera hemma i sin egen trädgård, då kan man gå ut på lördagskvällen och ta en liten bit och njuta, säger Martin Jörgensen.

Klimatet är inte ett problem

Lakritsplantorna som ska odlas i Allerum kommer från Italien.

Hur definierar du norra Europa?

– Norr om alperna brukar jag säga. Tyskland startade en odling 2011 men det var max ett par tusen kvadratmeter och inte för kommersiellt syfte, säger han.

Lakrits odlas främst i Italien och i mellanöstern men växer även i Indien och Kina.

Är inte klimatet ett problem?

– I början var jag tveksam men sedan 2014 har jag haft plantor hemma i min egen trädgård som har klarat de kalla vintrarna. Så nu efter fem år tänkte jag – det funkar ju, säger Martin Jörgensen.

Han berättar om att det främst är jordmånen som avgör om plantorna trivs eller inte.

– Jorden är inte så bördig just här, vilket passar perfekt. Odlingen kommer dessutom fungera som betesmark för får, de gillar lakritsplantornas blad, säger han.

Blir inte till godis

Nästa vecka är det invigning men det är ännu oklart exakt när det är dags för skörd.

– Det får vi se, det kan ta flera år eller bara några veckor. Det kommer bli precis som om man åker och tittar på en vinodling, så kan man komma hit och titta på lakritsodling, säger han.

Hela odlingen kommer sammanlagt omfatta åtta hektar, men det är inte godis som ska produceras.

I klippet kan du se när Martin planterar första roten och vad lakritsskörden ska användas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.