Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Minna Korsgren/SVT

Landskrona screenar 4 000 elevers läsförmåga med AI

Uppdaterad
Publicerad

Det började med att skolorna uppmärksammat att eleverna hade bristande kunskaper i svenska språket. Nu intensivtränar alla årskurser i grundskolan läsning och med hjälp av AI-teknik kartlägger skolorna deras utveckling.

– Vi väntar inte in de nationella proven utan testar regelbundet elevernas utveckling och om våra insatser ger effekt, konstaterar grundskolechefen Lena Hjelmström.

Datorprogrammet med artificiell intelligens läser av elevernas ögonrörelser, läshastighet, flyt i läsningen och läsförståelse. Testet tar bara några minuter att göra och därefter får läraren en analys samt förslag på åtgärder att förbättra för varje elev.

Äldre elever tappar i läsförmåga

– På det här sättet arbetar vi systematiskt med läsningen och jag har en känsla av att vi fångar upp alla elevers läsning på detta sätt, även de som redan är goda läsare, som vi tidigare kanske omedvetet prioriterade ned, säger Jessica Nilsson, speciallärare på Asmundtorps skola.

Programmet ger ett statistiskt underlag för varje enskild elev, varje klass och för alla elever sammantaget. En oroande trend är att utvecklingskurvan viker av för allt för många äldre elever.

– Allt färre elever läser regelbundet hemma och fokuset sker mer naturligt på själva läsningen i de yngre årskurserna, detta är något vi måste ändra på, säger Lena Hjelmström.

Maya Krutzen och Julia Jakobsen övar läsning i klassrummet, i årskurs tre ser staden en tydlig förbättring på bara ett halvår. Foto: Minna Korsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.