Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag är området uppställningsplats för tåg och vagnar. Men André Bjerborn från Trafikverket berättar att om ett halvår är det en helt ny station. Starta klippet och häng med in på området. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Tågtrafiken ökar i södra Sverige – här ska Helsingborg få en helt ny station

Publicerad

Idag är det uppställningsplats för tåg och vagnar. Men om ett halvår blir området söder om Helsingborg C stadens nya station. Kostnad: 100 miljoner kronor.

Kommande fyrspår mellan Malmö och Lund och dubbelspår mellan Göteborg och Malmö, via Helsingborg, ökar tågtrafiken i hela södra Sverige. De stationer som redan finns Helsingborg i räcker inte.

I december ska därför en ny station stå klar utanför busstationen i Knutpunkten. Man skulle kunna kalla den Södra station.

– Tidtabellerna är inte klara än men troligen kommer tågen söderut att gå härifrån, säger André Bjerborn från Trafikverken.

Fler tåg får plats

Idag är det uppställningsplats för tåg som inte ska köra i trafik just då. Men när allt är klart blir det en station med helt ny 260 meter lång perrong och totalt fyra spår. Och en nota på 100 miljoner kronor för Trafikverket.

Därmed kan fler tåg komma och gå till Helsingborg. Och kanske minskar det störningar som beror på att tågen måste vänta ut varandra för att komma in till perrongen.

Mellan stationen och Helsingborg C ligger idag en rondell och även det området ska rustas upp av Helsingborgs stad.

Häng med André Bjerborn och oss in på området som ska bli ny station.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.