Arbetsförmedlingens kontor på Södergatan i Helsingborg.

Här skräddarsys unik starta eget-kurs för nyanlända

Arbetsförmedlingen i Helsingborg är först ut i Skåne med att erbjuda nyanlända en starta eget-kurs på arabiska. Det finns ett stort företagarintresse inom gruppen, menar arbetsförmedlaren som tog initiativet.

– Att fler företag startas gynnar tillväxten och sysselsättningen, säger Rade Stojovski, som är starta eget-ansvarig på Arbetsförmedlingen i nordväst och den som tog initiativ till projektet.

Han är nöjd när det tredje kurstillfället ges med ständigt ökande antal kursdeltagare, och hoppas att pilotprojektet ska bli permanent.

Märkte av stort intresse och många frågor

Det var under förra året som han märkte av att det kom många nyanlända till Arbetsförmedlingens vanliga informationsträffar om att starta eget. Han märkte också att de hade många frågor om hur skatter och moms fungerar för företagare i Sverige.

– Då tänkte jag att vi kanske skulle köra igång en utbildning för just arabisktalande. Vi provade att köra kursen på halvfart i tio veckor, i stället för på helfart i fem veckor, för att det skulle gå att kombinera med SFI-studier, säger han.

Livsmedel vanligaste branschen

Första kursen gavs i november med sju deltagare. Just nu går tolv personer kursen – men bara en av dem är kvinna. Majoriteten av kursdeltagarna vill driva livsmedelsbutik, men det finns också många frisörer i bänkraderna.

– Sedan har jag två tandläkare som gått utbildningen och som nu redan är på gång att starta företag, säger Rade Stojovski.

”Enorma” skillnader i att driva företag i Sverige och Syrien

De flesta har varit entreprenörer i sina hemländer, och är därför väldigt drivna av att göra detsamma här, tror han. Men av deltagarna har han lärt sig att det finns ”enorma” skillnader mellan att driva företag i Syrien och i Sverige.

Vilken är den allra största skillnaden?

– Den största skillnaden är att nya företag inte betalar skatt på flera år i Syrien, medan man här måste göra det från dag ett.

Studiebesök hos tullen och kommunen ingår

Under kursen får deltagarna möjlighet att göra studiebesök hos Tullverket för att lära sig regler om import och export, och hos kommunen för att kunna ställa frågor om vilka tillstånd som krävs just där. Varje deltagare arbetar med sin egen affärsplan under kursens gång. Rade Stojovski betonar att det inte finns någon garanti att man får starta eget-bidrag efter slutförd kurs, men att alla har möjlighet att söka.

Lära sig svenska är prio ett för de flesta

Två personer har alltså redan satt igång med att starta företag. De andra har i uppföljningar angett att de vill gå klart sin SFI-utbildning först.

– Jag tror de märkte under kursens gång hur viktigt svenskan är för att driva företag i Sverige. Det var överraskande för mig att så många ville gå klart SFI först, säger Rade Stojovski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer