Gärningsmännen flydde från platsen innan smällen. Foto: Privat

Här spränger gärningsmännen imamens bil

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan sprängdes en bil parkerad utanför en moské på Planteringen i Helsingborg. I klippet ovan syns hur två gärningsmän krossar imamens bilrutor och kastar in en fyrverkeripjäs i bilen som sedan exploderar.

Polisen larmades till Norra Ljunggatan på Planteringen i Helsingborg strax efter midnatt den 30 januari. På plats hittades en privatbil med omfattande skador. SVT Nyheter har tidigare rapporterat att bilen stod parkerad utanför en fastighet där Al Salam-moskén huserar och att den tillhör en imam som är verksam i moskén.

I övervakningsfilmen syns det hur två gärningsmän klipper upp staketet som omgärdar fastigheten. Därefter slår den ena personen sönder bilrutorna. Slutligen kastar den andra personen in en fyrverkeripjäs i bilen som exploderar. Duon flyr brottsplatsen strax innan den dramatiska smällen.

Foto: Privat

Familjen var hemma när det exploderade

Imamen och hans familj bor i närheten. Till SVT Nyheter Helsingborg berättade imamens fru att familjen befann sig inomhus när explosionen inträffade.

– Vi var alla hemma när det hände och det lät jättehögt. Jag ammade min bebis när det smällde och mina småbarn vaknade av smällen. De var rädda och började gråta, säger hon.

Händelsen rubricerades som skadegörelse. Polisen är förtegen och vill inte kommentera huruvida utredningen har gått, men berättar att ingen har gripits.

– Det pågår en förundersökning, mer än så kan jag inte säga, säger Håkan Stenhällen, inre befäl vid Helsingborgspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.