Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sami Tekle och Kristina Lilje umgås gärna i de gemensamma utrymmena. Foto: SVT

Här tvingas äldre och yngre att umgås

Uppdaterad
Publicerad

För att få ett kontrakt var hyresgästerna i det nya kollektivboendet tvungna att gå på en intervju. Här är det Helsingborgshem som har satt samman mixen av boende. Syftet: att motverka ensamhet och gynna integrationen.

Kristina Lilje, 72 år, har valt att ta med paddan till det gemensamma vardagsrummet där SVT träffar henne.

– I min förra lägenhet på Dalhem kände jag mig faktiskt lite ensam och sysslolös, jag hade katterna. Här är det helt annorlunda, konstaterar hon efter att ha bott i kollektivboendet i två månader.

Bredvid henne sitter Sami Tekle som kom ensam till Sverige från Eritrea 2015.

– På Maria Park där jag bodde tidigare hälsade inte ens grannarna på varandra. Här går det mycket fortare fram, det här sociala boendet är perfekt för mig, konstaterar han.

Kollektivboende

Det är ett gammalt trygghetsboende på Fredriksdal som Helsingborgshem gjort om till kollektivboende.

I hälften av de 51 lägenheterna bor personer över 70 år, tio är öronmärkta för unga vuxna som nyligen fått uppehållstillstånd och resterande till andra unga mellan 18-25 år.

I kontrakten ingår ett krav på att umgås minst två timmar i veckan i de gemensamma utrymmena som ska komplettera de enkla lägenheterna.

– Vi har valt ut människor som är olika varandra, som annars aldrig skulle ha träffats, berättar Dragana Curovic som jobbar på Helsingborgshem.

Högt söktryck

Trycket på lägenheterna har varit stort, trots att boendet är ett projekt på två år som sedan ska utvärderas.

– Men ser vi att syftet med minskat ofrivillig ensamhet, integration och ökad trygghet uppnås kommer vi permanenta detta, säger Dragana Curovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.