Passagerarna blev inte informerade om att ytterligare bussar var på väg, utan trängdes istället. Foto: Pia Jensen

Här trängs passagerarna i Skånetrafikens ersättningsbuss

Uppdaterad
Publicerad

När ett Öresundståg togs ur bruk mellan Båstad och Helsingborg i söndags hänvisades Skånetrafikens passagerare till en enda buss.

-  Skånetrafiken tänker överhuvudtaget inte på sina passagerare, jag har högt blodtryck och tillhör en riskgrupp, det är så nonchalant, säger Pia Jensen som var på väg hem till Helsingborg från Halmstad. 

På bussen fanns inte sittplatser till samtliga passagerare, folk tvingades stå i mittgången och någon möjlighet att hålla socialt avstånd fanns inte.

– Restauranger kan stängas ned för att de inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, jag tycker detta är lika illa. Vi var många som var oroliga, det var verkligen knökfullt, säger Pia Jensen.

Beklagar – frångått våra rutiner

På Skånetrafiken kan man idag inte förklara varför bara en buss användes. Tre bussar beställdes men bara en plockade upp resenärer.

– Någonstans har det brustit i kommunikationen så att första föraren inte visste om att det kom ytterligare två bussar. Det är jättetråkigt att det blivit så här, säger Mikael Espling som är affärschef för Öresundstågen på Skånetrafiken.

Har ni vidtagit några åtgärder för att det inte ska hända igen?

– Vi har upprepat vilka rutiner vi har för alla inblandade.

Skånetrafikens nya rutiner med hänsyn till coronaspridningen i samhället är att så många bussar ska beställas att passagerarna endast sitter på vartannat säte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.