Foto: Gustaf WallinderVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här undersöks tonvis med sopor – i jakt på saker som kan återanvändas

Uppdaterad
Publicerad
Närmare 20 ton avfall från Skåne ska undersökas. En forskning som ska ta reda på hur mycket av det som människan slänger som hade kunnat återanvändas.

Forskningen baseras på avfall från Örkelljunga och Malmö. 16 containrar och närmare 20 ton avfall. Det är hämtat från återvinningscentraler där det har funnits möjlighet för personer att lämna sina prylar för återanvändning.

IVl Svenska Miljöinstitutet ligger bakom studien.

– Vi har kommit lite drygt halvvägs i vår analys, än så länge bedömer vi att en av fem grejer är kommersiellt återanvändbart, säger Johan Hultén, som är ansvarig för forskningen.

Johan Hultén

När SVT är på plats och tar del av arbetet är det tre ton avfall som precis tömts på marken. Där hittar Johan Hultén bland annat frimärkssamlingar, fungerande cyklar och LP-skivor.

– Jag vill inte veta hur många timmars arbete någon har lagt ner på det här, säger han om frimärkena.

”Vi överkonsumerar väldigt mycket”

Sanita Vukicevic är projektledare på Envir, som ansvarar för plockanalysen av det avfall som hämtas från återvinningsstationerna.

– Jag tror människan har råd att köpa nya saker, det är väldigt lätt att slänga det som man tröttnar på. Sedan tror jag det handlar om känslor, som ett dödsbo till exempel. Saker man inte vill ärva, säger hon.

– Vi har sett en hel del prylar som gått att återvinna eller som kunnat gått till återbruk. Det hade kunnat gå till second hand-butiker, det kan vara andra som har nytta av den prylen du slänger, säger Sanita Vukicevic.

Avfall Sverige, som finansierar en del av forskningen, menar att dagens situation inte är hållbar.

– Skulle alla leva som vi i Sverige så skulle det behövas över fyra jordklot. Vi överkonsumerar väldigt mycket av de resurser som finns, säger Åsa Hegelin på Avfall Sverige, som finansierar en del av forskningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer