Petra Geistrand, räddningshundsinstruktör, utbildar framtidens räddningshundar där bara var fjärde hund och hundförare klarar av de första 18 månaderna. Se mer i klippet. Foto: Simon Melin/SVT

Här utbildas framtidens räddningshundar

Uppdaterad
Publicerad

De tränas för att söka efter människor i alla möjliga katastrofscenarion som explosioner, ras, skred eller en kollaps av en byggnad.

– Vi tränar i så lika miljöer som verkliga katastrofscenarion, säger Petra Geistrand räddningshundsinstruktör SBK.

Deltagarna kommer från hela Skåne. Från Helsingborg i nordväst till Sjöbo i syd. De lägger tusentals timmar för att få chansen att ingå i Sveriges styrka för räddningshundar.

– Grundutbildningen tar 18 månader, sedan får man lägga till ett och ett halvt år innan man kan tänkas vara i skarp drift, säger Petra Geistrand räddningshundsinstruktör på Svenska Brukshundsklubben.

Utbildningen görs på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I dag sker träningen på deras anläggning i Revinge. Bara var fjärde par, räddningshund och hundförare, klarar grundutbildningen.

Höga krav på hund och förare

Det krävs mental styrka och en otrolig träningsvilja hos både hundförare och räddningshund. De träffas varje vecka för gemensam träning och utöver utbildningen förväntas räddningsparet lägga flera timmars träning på egen hand.

– En räddningshund letar efter levande människor med hjälp av luftburen vittring och måste klara av att utstå en enorm press, säger Petra Geistrand som också arbetar som beredskapssamordnare och yttre befäl på räddningstjänsten Skånemitt.

Se mer i klippet ovan om hur räddningshundarna tränas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.