Åklagare Anna Palmqvist Foto: TT

Hårdare straff för blufföretag

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffen mot de bedrägeriåtalade från företaget 118 108 på ett antal punkter. Huvudmännen får längre fängelsestraff. De döms till 5 år och 9 månader, 5 år samt 4 år 3 månader.

Malmö tingsrätt dömde bolagets tre huvudmän till mellan 3 och 4,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grovt skattebrott.

I tingsrätten dömdes ingen av de åtalade säljarna till fängelse. Hovrätten gör en annan bedömning för tre av de anställda. Två av dem får 2 års fängelse. Den tredje får 1 år och 6 månader. Utöver dessa döms ytterligare två säljare till villkorlig dom. Liksom de andra för grovt bedrägeri.

Rättegången mot 118 108

Hovrätten skriver bland annat:

”Brottsligheten har utövats i en organiserad form, skett systematiskt och föregåtts av planering. Den har präglats av hänsynslöshet och förslagenhet. Brottsligheten har av angivna skäl, vilket också tingsrätten kommit fram till, varit av så farlig art att de enskilda brotten, såväl de fullbordade som försöksbrotten, är att bedöma som grova.”

Många äldre drabbades

Bolaget Media Solutions 118 108, med kontor i Helsingborg, lurade och hotade hundratals småföretagare med inkasso tills de betalade för annonser på nätet som de inte beställt.

Från början åtalades totalt 22 personer från 118 108 för att ha lurat småföretagarna och mer än 400 personer ska ha förmåtts att betala in sammanlagt 4,3 miljoner kronor. Enligt åtalet försökte man, men misslyckades lura ytterligare cirka 700 personer. Många äldre i Jämtland och Västernorrland drabbades av bedragarna.

Nekade till brott

På ett år hann företaget skicka fakturor för 15 miljoner kronor.

Merparten av de många åtalade säljarna går liksom i tingsrätten fria.

De dömda huvudmännen har under rättegången nekat till brott. De hävdar att de bara var anställda och trodde att det var en seriös verksamhet.

Kammaråklagare Anna Palmqvist är nöjd med domen. Samtligas straff har höjts och de döms denna gång för samtliga bedrägerier.

– Tingsrätten bortsåg från ett antal målsägande, då de inte kunde närvara i rätten, men nu dömer hovrätten de ansvariga för samtliga 501 bedrägerier och alla målsägande kommer att få skadestånd. Det innebär att de får upprättelse vilket känns väldigt viktigt, säger Anna Palmqvist.

Hon tycker att hovrätten med straffskärpningarna betonar allvaret i den här sortens brottslighet och att det skickar en signal att även säljare har ett personligt ansvar när de deltar i verksamheten. Det går inte att spela aningslös, menar hon.

– Det är rejäla höjningar av straffen och hovrätten är tydlig med att företaget har lurat folk och att det handlar om grov organiserad brottslighet, säger kammaråklagare Anna Palmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot 118 108

Mer i ämnet