Fällande domar i bluffhärvan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fängelsestraff för tre av de åtalade i den stora bluffhärvan. Fyra döms till villkorlig dom och böter, femton säljare frias. Många äldre i Jämtland och Västernorrland drabbades av bedragarna.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att tre av de åtalade varit företrädare för företaget och därför gemensamt ansvarar för brottsligheten som begåtts.

De tre, 27, 22 och 21 år gamla, döms för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Straffen blir fängelse mellan 3,5 och 4,5 år.

– Skillnaden i längden på fängelsestraffen beror uteslutande på skillnaden i ålder, säger domaren Krister Maxedius.

– Det var väl vad vi hade räknat med. Vi får fundera på om vi ska överklaga till hovrätten eller inte, säger 21-åringens advokat Jan F Urwitz, vars klient dömdes till 3,5 års fängelse.

22-åringens advokat Sven Jernryd meddelar att hans klient redan har bestämt sig för att överklaga.

15 säljare frias

Av de resterande 19 åtalade som jobbat som säljare i företaget, så döms bara fyra som medgärningsmän. De döms till villkorlig dom och böter.

Åtalet mot övriga 15 ogillas.

– Det är bara de fyra som har uttryckligen sagt att det rörde sig om ett gratiseravtal, säger Krister Maxedius. De övriga övriga har visserligen köpt en produkt som inte finns men säljaren har aldrig sagt att den var gratis.

Lurade äldre

Enligt åklagaren lyckades de 22 åtalade lura cirka 400 huvudsakligen äldre människor på landsbygden runt om i landet att betala för företagspresentationer på internet. Många av de drabbade bor i Jämtland och Västernorrland.

Blufföretagen omsätter cirka 1 miljard om året och hälften av denna verksamhet finns i Skåne.

Företaget Media Solutions 118 108 hann under det år man verkade inbringa cirka 4 miljoner kronor men enligt åtalet försökte man, men misslyckades lura ytterligare cirka 700 personer.

Kopplingar till Black Cobra

Denna rättegång har varit unik på många sätt inte bara genom de många åtalade och de många brottsoffren och en gigantisk förundersökning utan också för att den stora förhandlingen var tvungen att tas om efter en fadäs från domarens sida.

Men idag kommer till slut domen mot de 22 varav tre är misstänkta huvudmän där vissa har koppling till det kriminella gänget Black Cobra. Dessa tre har nu suttit häktade i fem månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot 118108

Mer i ämnet