Helsingborgs stad blir ”Årets Stadskärna”. Foto: Firas Razak

Helsingborg blir ”Årets stadskärna 2022”

Uppdaterad
Publicerad

I år var det Helsingborgs stad som knep utmärkelsen ”Årets Stadskärna 2022” och stadsmässan H22 är en del av motiveringen bakom utmärkelsen. Men samtidigt kämpar staden med butiksdöden i centrum.

Helsingborgs stad fick utmärkelsen ”Årets stadskärna” 2003 och i år var det dags igen. Priset delades ut under onsdagseftermiddagen.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Helsingborg jobbat på ett föredömligt sätt under lång tid, säger Annika Boman, juryns ordförande och styrelseledamot i Svenska Stadskärnor i ett pressmeddelande.

Ett tungt skäl till att dem fick utmärkelsen är miljonsatsningen stadsmässan H22 som startar i slutet av maj med en rad olika evenemang.

Varit ett mål

Stadsbyggnadsnämndens ordförande är glad över priset.

– Det är jättetrevligt att få det erkännandet, säger Christian Orsing (M).

Men samtidigt har flera butiker lämnat centrum under året?

– Detaljhandeln har stått inför en stor utmaning och det har varit en del stora internationella kedjor som har lämnat men vi ser en trend att fler butiker återvänder, säger Christian Orsing (M).

Priset har delats ut sedan 1995 och i år var det finalisterna Helsingborg, Trollhättan och Simrishamn som tävlade om förstaplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.