Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Innan Marianne fick sin upphöjningsbara arbetsstol trillade hon och slog sig nästan tre gånger i veckan. Nu tar kommunen ut en avgift för stolen som gör att hon kan laga mat själv. Hör om hennes kamp för avgiftsfria hjälpmedel i videon. Foto: Minna Korsgren/SVT

Helsingborg drog funktionshindrade till domstol om hyra för hjälpmedel – vann målet

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan började Helsingborgs stad ta ut hyra för hjälpmedel till funktionshindrade, som rullatorer och rullstolar. Marianne Bengtsson, 83 år, vägrade betala av principskäl. Hon förlorade målet i tingsrätten, men nu kommer frågan om avgiften upp till politiken igen.

Marianne Bengtsson fick polio som barn och ett av benen och foten drabbades. 2014 fick hon låna en rullator och en arbetsstol av kommunen. Då kostade det ingenting. Men fem år senare beslöt fullmäktige att börja ta ut en hyra på sådana hjälpmedel från och med 2020.

Förra året fick Helsingborgs stad in 3,5 miljoner kronor i sådana avgifter.

I Marianne Bengtssons fall handlade det om 65 kronor i månaden.

– Det känns fel att behöva betala för sådant som man behöver för att kunna fungera i vardagen på samma villkor som alla andra, säger hon.

Så av princip och som en protest mot beslutet vägrade hon betala.

Tvingas betala kommunens rättegångskostnader

Till sist drogs hon och ytterligare en protesterande funktionshindrad till domstol av Helsingborgs stad. Nu har tingsrätten avkunnat sin dom: Kommunen har rätt att ta ut avgiften. Marianne Bengtsson måste betala sin hyra i efterskott, totalt 650 kronor plus en dryg tusenlapp för kommunens kostnader för inkasso och rättegången.

Men nu kommer frågan om hyra för hjälpmedel upp i fullmäktige igen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har lämnat in en gemensam motion som föreslår att avgiften tas bort igen.

– En funktionshindrad person ska inte behöva betala för det som behövs för att man ska klara ett så normalt dagligt liv som möjligt, säger Sofia Kamlund (MP).

Röstar för hyra en gång till

Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, står fast vid att beslutet i fullmäktige var rätt.

– Fullmäktige har också beslutat om avgifter för andra insatser inom vård och omsorg. Är den ena gruppens behov viktigaste än den andra?

Det nya förslaget från MP och V landar så småningom på politikernas bord. Hur agerar du då?

– Mitt förhandstips är att vi står fast vid beslutet som fullmäktige fattat tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.