Helsingborg har den största smittspridningen i Skåne när det gäller covid-19. ”Ett allvarligt läge”, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Helsingborg har högsta smittspridningen – “Det är allvar nu”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg har den största smittspridningen i Skåne när det gäller covid-19.

– Nu är vi mitt i den andra vågen. Och smittan kan öka om vi inte agerar med kraft. Ditt agerande kan avgöra hur det blir för någon du håller kär,sa en mycket allvarlig Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande, när kommunen höll pressmöte.

– Vi har ett allvarligt läge i Helsingborg. I förra veckan hade vi de högsta siffrorna sedan pandemin startade, sa Palle Lundberg, som är stadsdirektör, på pressträffen.

Redan tidigare har kommunen stängt bibliotek, teater och konserthus. Så många som möjligt av de kommunanställda jobbar också hemma. Idag kommer man med nya insatser.

Ligger högst i Skåne

Smittspridningen är hög i Skåne och Helsingborg ligger högst av de skånska  kommunerna. Tittar man på siffrorna så ligger smittspridningen 50 procent högre i Helsingborg än i Skåne i genomsnitt. Helsingborg ligger så högt att man tillhör den grupp kommuner där smittan ligger högst i hela Sverige. Kommunen tror att det kan bero på att helsingborgarna shoppar, åker kollektivt och roar sig mer än andra skåningar. Analyser på hur folk rör sig tyder på det.

– Vi har ett ansträngt läge på flera av våra förskolor, sa Tony Mufic som är utbildningsdirektör.

– Det beror på att vi har hög frånvaro av personal som är sjuka.

Det ansträngda läget ser man också i flera grundskolor. I Helsingborg är man beredd på att gå över till distansundervisning om Smittskydd Skåne rekommenderar det. På gymnasiet har distansundervisningen startat just den här veckan. Undantaget är bland andra gymnasiesärskolan och moment inom yrkesutbildningar som behöver göras på plats. Även vuxenutbildningen går över till distansundervisning, vilket berör 4 300 elever.

Ingen julsemester

Skolorna går ju snart på jullov. Det kommer att bli svårare med ledighet för den kommunala omsorgspersonalen. Bara i undantagsfall kommer de anställda där att få semester under jul och nyår.

– Vi måste kunna säkerställa att vi har tillräckligt med personal. De som får ledigt kommer att få besked väldigt sent, sa Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg.

Det är inte besöksförbud i Helsingborg, men kommunen vädjar till anhöriga att överväga om man verkligen ska besöka äldre på boenden.

Både Peter Danielsson och Jan Björklund inskärpte att nu är det allvar och upprepade de skärpta råd som gäller för Skåne. Du hittar dem i faktarutan här under.

– Undvik att umgås inomhus med andra personer än de du bor med. Undvik att ordna eller delta i fester.

– Undvik att åka tåg, buss och annan kollektivtrafik. Du kan resa om du måste till skola, jobb eller för att söka vård. Håll då avstånd.

– Undvik affärer och affärscentrum. Du kan fortfarande besöka livsmedelsaffärer och apotek. Undvik alla miljöer där många personer vistas samtidigt.

– Du som är över 15 år bör låta bli all idrottsverksamhet. Alla ska undvika idrottsanläggningar, gym och badhus. Träna ensam eller utomhus.Delta inte i cuper eller idrottstävlingar. Det här gäller inte yrkesidrottare eller elever på udrottsgymnasium.

– Undvik fysiska möten, kurser, konferenser, konserter och föreställningar. Det gäller både inomhus och utomhus. Undvik besök på biografer och teatrar och att delta i religiösa evenemang och firande av högtider.

– Du som är arbetsgivare ska göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån när det går och uppmana till det. Undvik tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Källsa: helsingborg.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Helsingborg
Mer Nyheter