Vitsippor Foto: Arieta Lajqi

Helsingborg har flest naturreservat i Skåne – ännu ett planeras

Uppdaterad
Publicerad

De svenska kommunerna bildar allt fler naturreservat. I Skåne finns 40 kommunala reservat och den största andelen finns i Helsingborg.

Örby ängar. Pålsjö skog. Knähaken. Bruces skog. Det är några av naturreservaten i Helsingborg. Kommunen står för den största andelen av reservaten i Skåne. Det visar ny statistik från Naturvårdsverket.

– Vi har jobbat långsiktigt med naturreservaten i många år. Vi vill kunna ge helsingborgarna möjlighet till motion och rekreation och samtidigt slå vakt om viktiga miljövärden. Medborgarna ska både få stadens puls och naturens lugn, säger miljönämndens ordförande Anders Lundström (KD).

Marina experter

I Skåne har 17 kommuner beslutat om 40 kommunala naturreservat på totalt 2 112 hektar på land medan ytterligare  3 432 hektar är marina reservat.

I Helsingborg finns det idag 18 reservat. Pålsjö skog är senaste tillskottet på listan. Bland dem finns de marina områdena Grollegrund och Knähaken och delvis även Vegeåns mynning i Jonstorp.

– Helsingborg är experter på just marina reservat, säger Christer Persson, ställföreträdande enhetschef på Länsstyrelsen i Skåne.

Nästa reservat i Helsingborg blir på land, Rååns dalgång i Gantofta. Det ska fullmäktige snart fatta beslut om.

Kan bli dragkamp

Kommunerna fattar själva beslut om att skapa naturreservat.

– Vi försöker uppmuntra dem att bilda fler naturreservat och det är många kommuner i Skåne som ligger långt framme med det arbetet, säger Christer Persson.

Han berättar att det ibland kan bli en dragkamp om de ofta natursköna områdena mellan naturintressen och byggintressen i kommunen.

– Naturvårdsverket brukar hålla koll på besluten och kan också överklaga om de tycker att något  blivit fel. Och har en kommun väl fattat beslutet om naturreservat är det i princip omöjligt att häva det, säger Christer Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.