Kommunfullmäktige i Ängelholm och Helsingborg röstade på tisdagskvällen ja till att köpa Ängelholms flygplats. Foto: Leonora Toplica/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ja till flygplatsköp i både Ängelholm och Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Ängelholm och Helsingborg sa på tisdagskvällen ja till att kommunen blir delägare i Ängelholms flygplats. I Ängelholm yrkade Miljöpartiet på återremiss men röstades ner.

I Helsingborg fattades beslutet med 29 röster för och fyra emot. Som väntat stödde S, M, L, KD, C och SD beslutet att köpa flygplatsen. MP och V röstade emot.

– Det avgörande för oss är att vi har en coronaekonomi där vi har ett ansvar att rädda jobben och välfärden. Då är det viktigt att infrastrukturen fungerar och en flygplats ingår i den, säger Jan Björklund (S) i en kommentar.

I Ängelholm begärde Miljöpartiet återremiss i frågan, men fullmäktige beslutade vid 21-tiden att flygplatsfrågan skulle avgöras samma kväll.

S i Ängelholm sa nej

Socialdemokraterna i Ängelholm har tidigare inte officiellt tagit ställning, men vid ett medlemsmöte på måndagskvällen beslutade partiet att säga nej tilll ett köp.

– Vi har prövat frågan utifrån olika aspekter: klimatfrågan och vad som är kommunens kärnverksamhet. Vi kom fram till att vi inte kan ställa upp på att köpa flygplatsen. Vi tror också att flygandet kommer att minska och att den digitala möteskulturen är här för att stanna, säger Lars Nyander (S), oppositionsråd i Ängelholm.

Socialdemokraterna yrkade tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet avslag, vilket innebär nio röster. Det räckte dock inte för att stoppa beslutet. En majoritet av partierna – 22 röster – var för ett köp.

Fyra kommuner kvar

Klippans kommunfullmäktige valde vid måndagskvällen möte också att ingå i det nya flygplatsbolaget. Tre kommuner har alltså sagt ja. Återstår beslut i ytterligare fyra nordvästskånska fullmäktigeförsamlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholms flygplats

Mer i ämnet