Tre av männen åtalas också för att i samförstånd med en lastbilschaufför transporterat drygt 160.000 tabletter tramadol. Foto: Polisen

Helsingborg nav i stort tramadolmål – nu åtalas fyra män

Uppdaterad
Publicerad

Polisen avlyssnade männens telefoner och spanade på deras förehavanden under ett par veckor – i januari slog de till mot en lägenhet på Fredriksdal. Nu åtalas fyra män för flera grova narkotikabrott.

I våras dömdes tre unga män, hemmahörande i Göteborg, för att ha köpt en stor mängd tramadoltabletter i Båstad. Transaktionen ägde rum i en villa där köparna träffade två unga män från nordvästra Skåne.

Polisen inledde en spaning mot de misstänkta säljarna, vilket pekade på att en ny leverans av tabletter var på väg in.

En lägenhet på Fredriksdal i Helsingborg ringades in som en central punkt för hanteringen och försäljningen av narkotikan.

När polisen slog till mot adressen den 25 januari i år – några veckor efter transaktionen i Båstad – påträffades 16.000 tramadoltabletter i olika plastpåsar.

”Åtalet är led i en större satsning”

Men en genomgång av de misstänktas mobiltelefoner visade att gruppen hanterat uppemot 50.000 tabletter.

Nu åtalas fyra män mellan 19 och 57 år, varav tre är bosatta i Helsingborg, för flera grova narkotikabrott. Som bevisning i målet har åklagaren bland annat mobilsamtal, spaningsfilmer och övervakningsbilder.

De två yngsta i gruppen åtalas även för överlåtelsen av tramadol i Båstad. För en av dem yrkar åklagaren på utvisning.

– Åtalet är led i en större satsning som Göteborgspolisen haft mot tramadolförsäljningen i Göteborg. Spaning och avlyssning ledde fram till de här personerna, säger Anna Edebalk, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Åtalas för ännu ett omfattande tramadolfall

Männen nekar till anklagelserna om de grova narkotikabrotten, men erkänner i ett par fall ringa narkotikabrott.

Tre av dem åtalas också för att i samförstånd med en lastbilschaufför ha transporterat drygt 160.00 tramadoltabletter i lastbil genom södra Sverige.

Lastbilen anlände till hamnen i Ystad den 21 januari och trion ska bland annat ha haft som uppgift att köra bakom lastbilen och kontrollera så att denna inte var efterföljd.

Föraren stoppades sedan vid den norska gränsen och sitter nu häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.