Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De senaste dagarna har det stormat kring studieförbundet Ibn Rushd efter en granskning av Folkbildningsrådet. Hör deras förbundschef, Anna Waara och Kulturnämndens ordförande i Helsingborg, Alexander Kolind (KD), i klippet ovan. Foto: SVT

Helsingborg och Region Skåne stoppar bidrag till Ibn Rushd

Uppdaterad
Publicerad

Studiematerial som framställer homosexualitet som en synd och där antisemitiska konspirationsteorier förekommer. Så låter delar av den kritik som nu riktas mot studieförbundet Ibn Rushd efter Folkbildningsrådets granskning.

Nu stryper Helsingborgs kommun och Region Skåne sina bidrag till förbundet.

– Det är klart att jag som ordförande i Kulturnämnden blir upprörd och det är därför vi också vidtar åtgärder. Helsingborgarna ska inte vara med och finansiera extremism som det här, säger Alexander Kolind (KD), ordförande i Kulturnämnden i Helsingborg.

Folkbildningsrådets granskningen visar att Ibn Rushd använt sig av studiematerial som går stick i stäv med mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar i studiecirklar och studiegrupper för bland annat barn. Men också att förbundet har lämnat missgivande uppgifter.

– Det handlar om undervisningsmaterial för barn där man säger att barnaga är godtagbart. Man uttalar sig mot homosexualitet och det finns även antisemitiska konspirationsteorier, säger Fredrik Sjögren (L), kulturnämndens ordförande i Region Skåne.

Kritiskt förhållningssätt

En bild som studieförbundet inte delar.

– Vi har en bristande dokumentation men är väldigt trygga med att materialet har använts korrekt, säger Anna Waara, förbundschef på studieförbundet Ibn Rushd.

Anna Waara menar att det är viktigt att det finns ett folkbildande perspektiv och ett kritiskt förhållningssätt.

– De problematiska delarna används inte alls. Nu söker vi dialog med regionerna och vill svara på alla frågor och missförstånd som kan finnas, säger hon.

Tillsätter egen granskning

Folkbildningsrådet har beslutat att Ibn Rushd ska betala tillbaka 146 900 kronor i form av statliga bidrag. Även Helsingborg undersöker nu om kommunen ska kräva tillbaka pengar från förbundet medan Region Skåne tillsätter sin egen utredning och har ännu inte tagit ställning om studieförbundet ska betala tillbaka pengarna.

– Det är viktigt att det vi stödjer också lever upp till de demokrativillkor som vi har och här finns det uppenbar risk att så inte är fallet. Det är därför vi nu tillsätter en egen granskning, säger Fredrik Sjögren.

De senaste två åren har Helsingborgs kommun gett strax under 350 000 kronor i ekonomiska bidrag till Ibn Rushd medan Region Skåne, bara i år, har gett en miljon kronor.

– Vi stoppar alla utbetalningar. Vi kommer inte ha någonting med Ibn Rushd att göra, säger Alexander Kolind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.