Helsingborg öppnar upp för streetfood efter flera års stopp

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar kommunen åter dörrarna för streetfood i centrala Helsingborg. Planen är att det ska dyka upp mobila matställen runt om i staden redan till sommaren – något som är ett efterlängtat besked för flera matentreprenörer.

En central punkt i satsningen på streetfood är en yta i anslutning till Gröningen i norra Helsingborg. Då den nuvarande hyresgästens kontrakt gått ut ska grusparkeringen vid Karantänen omvandlas till ett mat-torg under sommaren.

–  Där planerar vi för fem containrar där man bedriver verksamheten i containern. Men vi möjliggör även för uppställning av foodtrucks, alltså ambulerande försäljning på hjul, säger Anneli Rosdahl, upplåtelseansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Utöver mat-torget kommer det också finnas ytor för mobila matinrättningar som foodtucks eller mindre alternativ runt om i staden.

I videon ovan ser du var foodtrucks kan stå framöver.

Stopp i flera år

De senaste åren har det varit svårt för mobila matinrättningar att hitta platser att stå på i centrala Helsingborg. De har fått förlita sig på privata markägare som gett plats, eller Region Skånes yta vid Helsingborgs lasarett som haft några få platser.

– Vi har kämpat för att få komma in på lasarettets platser, men de har också en sjuk efterfrågan, säger Ulf Dahlqvist som driver en foodtruck.

Projektet Streetfood Helsingborg, som tidigare tillåtit foodtrucks och liknande att sälja på utvalda platser, har under ett par år varit stoppat för utvärdering.

Men nu har stadsbyggnadsnämnden beslutat att starta projektet igen och till sommaren förväntas det vara igång för fullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.