Före och efter att regnbågsflaggorna blivit nedrivna. Foto: Maria Makar/SVT

Helsingborg plundrat på prideflaggor

Uppdaterad
Publicerad

Natten till lördagen blev flera prideflaggor nedklippta i centrala Helsingborg.
– Det känns hopplöst, säger Daniel Bruér, ordförande för RFSL Helsingborg.

Under natten till lördagen har 14 prideflaggor vid Knutpunkten försvunnit och fyra vid Helsingborgs stadsteater.

– Vi upptäckte det under förmiddagen, flera flagglinor är avklippta och det är möjligt att det är fler flaggor som är borta, säger Camilla Bergvall, samordnare för Helsingborg pride.

RFSL:s lokal i Helsingborg har tidgare beskjutits flera gånger och i juni tog nazister ner prideflaggor och brände upp dem.

”Fokuserar på kärleken”

Nattens händelse kommer att polisanmälas, men eftersom det inte finns några fler flaggor tillgängliga just nu, så blir det flagglöst på sina håll under dagens parad.

– Det är så jävla tråkigt. Det känns hopplöst, säger Daniel Bruér.

– Det är jättetråkigt det som har hänt, men nu ska vi fokusera på kärleken och glädjen under paraden, säger Camilla Bergvall.

Några avvisades från paraden

Polisen vet i nuläget inte vem eller vilka som har rivit ner flaggorna. Lördagens prideparad genom Helsingborg blev en glad och lugn folkfest. Men några personer kontrollerades av polisen och avvisades från platsen.

– En polis kände igen någon av dem, men det är oklart om det var personer från höger- eller vänstersidan, säger Niklas Persson, som är polisens insatschef under pride.

LÄS MER: Se paradfilmerna från Helsingborg pride

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer