Foto: SVT

Helsingborg får kritik för lång väntan på LSS-bostad

Publicerad

I två fall har Helsingborgs stad dröjt med att erbjuda gruppbostäder i tid till funktionshindrade. Nu riskerar kommunen vite på sammanlagt 750 000 kronor.

Det första fallet handlar om en man som behövde LSS-boende i Helsingborg.

Under tiden han väntade på att få plats på ett gruppboende bodde han kvar i en vanlig lägenhet och fick hjälp av en ledsagare.

När han efter tio månader fick ett bostadserbjudande tackade han nej eftersom han hade önskemål om att bo på ett specifik boende, skriver Helsingborg i sitt svar till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Men mannen har fått vänta för länge på att ens får ett erbjudande, anser IVO och vill därför att kommunen ska betala en avgift på 553 500 kronor för de tio månader mannen har fått vänta.

Ytterligare en kvinna har fått vänta

Den andra personen, en kvinna, har fått vänta på gruppbostad i åtta månader och IVO vill att staden därför ska betala en avgift på 192 000 kronor för dröjsmålet.

Först i maj förra året fick hon erbjudande om plats på ett boende, och hon hade då väntat sedan september 2016.

Trots att kommunen har öppnat flera nya gruppboenden de senaste åren räcker inte dessa, de borde ha planerat för fler, anser IVO.

Ärendena har skickats in till Förvaltningsrätten i Malmö som beslutar om Helsingborgs stad ska betala avgifterna eller inte.

Ansvarig politiker, Jonny Cato Hansson (C), säger att det är olyckligt när det tar så lång tid för kommunen att ordna med boendeplatser.

– Det är inte alltid enkelt, det ska vara ett lämpligt boende som passa individen. Vi bygger just nu ett nya boenden i staden och trycket har varit större tidigare. Men ibland är det svårt för oss att få till en bra placering, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer