Här pågår huvudförhandlingen mot Helsingborgs stad. Foto: Fanny Palm/SVT

Helsingborg stäms för diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

En man som av religiösa skäl inte ville skaka hand med kvinnor fick inte fortsätta arbeta. Nu är staden stämd för diskriminering. I dag började huvudförhandlingen vid Lunds tingsrätt.

Mannen var timanställd på ett hvb-hem i Helsingborg när hans chef berättade att andra anställda klagat på att han vägrade skaka hand med kvinnor.

Mannens förklaring: det stred mot hans religiösa övertygelse att göra det. Istället hälsade han genom att föra handen till hjärtat och nicka.

Men efter det samtalet fick mannen inte fler inhopp på hvb-hemmet.

Stäms för diskriminering

Nu stäms Helsingborgs kommun av jurister vid organisationen Malmö mot diskriminering. De anser att mannen blivit kränkt och diskriminerad och kräver 20.000 kronor i ersättning för mannens räkning.

Johan Ekblad är verksamhetschef på Malmö mot diskriminering. Foto: SVT

– Vi vet inte hur nuvarande lagstiftning ska tolkas och det är vår huvudsakliga anledning till att vi vill pröva det här. Förhoppningsvis får vi ett så tydligt utslag från domstol som möjligt, säger Johan Ekblad, verksamhetschef på Malmö mot diskriminering, under en paus i förhandlingen.

Kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L), ordförande i stadens HR-utskott, påpekar att alla får ha åsikter och fritt välja sin tro men att staden måste skydda värden som jämställdhet och likabehandling.

– Jag menar att ingen kvinna anställd i Helsingborg ska behöva finna sig i att bli negativt särbehandlad av en man som hänvisar till sin religiösa övertygelse, säger hon.

”Skandal företräda mannen”

Hon tycker inte att det är mannen som är diskriminerad utan snarare kvinnorna som han vägrar skaka hand med.

Kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L) företräder arbetsgivaren. Foto: SVT

– Jag tycker att det är skandal  och provocerande att organisationen företräder mannen i ett diskrimineringsmål. De försvarar hans rätt att negativt särbehandla kvinnor. De kunde lika gärna ha företrätt en av de kvinnorna, säger hon.

I en intervju med SVT i somras sa mannen att han inte förstår varför någon skulle ta illa upp av att han hälsar med handen mot hjärtat istället för att ta kvinnorna i hand.

– Jag är praktiserande religiös muslim och vill följa min religion. Och det är inte bara män som inte skakar hand med kvinnor, det finns också kvinnor som inte vill skaka hand med män, sa han i intervjun.

Han berättade också att han fick olika reaktioner för sitt sätt att hälsa på kvinnor.

– Vissa blir förvånade eller arga, andra har ingenting emot det. Ibland ber de om ursäkt för att de räckt fram handen, sa han.

Domen kommer meddelas den tredje april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.