Foto: Johan Nilsson / TT

Ängelholms tre ambulanser blir två

Publicerad

Helsingborg behöver stärka upp bemanningen under natten, därför flyttas en ambulans från Ängelholm.

Från med januari kommer en av Ängelholms tre ambulanser flyttas. Istället kommer den ambulansen utgå från Helsingborg under natten.

– Belastningen i Helsingborgsområdet har varit stor och därför väljer vi att flytta resurser för att öka tillgängligheten och samtidigt få ner belastningen, säger Håkan Kerrén, chef för ambulans och akutmottagning hos Skånevård Sund.

Väckt kritik hos personalen och räddningstjänsten

Till Helsingborgs Dagblad har personal uttryckt ett missnöje där man inte förstår varför en ambulans från Ängelholm flyttas för att lösa Helsingborgs problem.

Christer Ängehov, Förbundsdirektör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst, säger att det kan bli en ökad belastning för räddningstjänsten.

– Om ambulansen inte kan vara på plats inom fmton minuter så kontaktar de oss. Just nu är det inget problem, men med en ambulans mindre i Ängelholm så skulle dessa sjukvårdsalarm kunna öka, säger Christer Ängehov.

Det har inte förts någon dialog med räddningstjänsten innan detta beslut togs vilket är synd, säger Christer Ängehov.

Resursflytten kommer att fördelas på alla 120 ambulansvårdare inom nordvästra Skåne.

– Vi väljer att fördela flytten så att vi alla hjälps åt. Det andra alternativet hade varit att flytta med personal från Ängelholm till Helsingborg. Men vi ser hellre en fördelning där vi alla hjälps åt att lösa denna flytt, säger Håkan Kerrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.