Helsingborg stad vill bland annat bygga upp en krigsorganisation och inventera infrastrukturen. Foto: Jan Emanuelsson

Helsingborg satsar 16 miljoner på att stärka det civila försvaret

Publicerad

På grund av det förändrade säkerhetsläget vill Helsingborg stad stärka det civila försvaret. Nu föreslås att 16 miljoner ska skjutas till för att bygga upp krigsberedskapen.

Av den totala summan ska cirka sex miljoner kronor gå till att bygga upp en krigsorganisation och stärka säkerhetsskyddet.

Tio miljoner föreslås att investeras i stadens infrastruktur inom beredskapsförråd, reservkraft och andra samhällsviktiga området.

– Rysslands brutala invasion i Ukraina har totalt förändrat den säkerhetspolitiska situationen i Sverige och det påverkar givetvis även oss i Helsingborg. Därför behöver vi kraftigt öka takten i arbetet med att stärka det civila försvaret, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg (M) i ett pressmeddelande.

Elförsörjning ses över

Oppositionsrådet Jan Björklund (S) håller med.

– Det som händer i Europa och i vår närhet visar att vi har behov att stärka upp civilförsvaret och höja beredskapen. Det handlar om att se över exempelvis förråd och se till att vi har energi så vi inte står utan el på våra äldreboenden eller sjukhus, säger Jan Björklund.

– Det hänger också ihop med pandemin att vi måste ha beredskap för kriser och det oväntade som händer.

Det är stadsledningsförvaltningen som fått i uppdrag att ta fram förslaget och det ska tas upp i kommunstyrelsen nästa vecka

Det pratas mycket om att rusta upp försvaret och civilförsvaret – men vad menas med civilt försvar? I videon nedan reder SVT ut termerna att ha koll på just nu:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.