Man från Helsingborg frias av Högsta Domstolen från åtalet om försök till sexuellt övergrepp på barn. Foto: TT

Helsingborgare dömdes för försök till sexualbrott mot barn – nu frias han i HD

Publicerad

En 27-årig man från Helsingborg försökte förmå en 13-årig flicka att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv. För detta blev han dömd i både tingsrätt och hovrätt, men Högsta Domstolen friar mannen.

I mars 2015 har den 27-årige mannen via meddelanden uppmanat flickan att skicka filmklipp på när hon tar på sig själv på ett sexuellt sätt. Han har gett instruktioner om vad han vill att hon ska göra i filmerna.

I tingsrätten dömdes 27-åringen för försök till sexuellt övergrepp på barn. För detta skulle han få sitta i fängelse i åtta månader och betala skadestånd på 35 000 kronor till flickan. Hovrätten ändrade fängelsestraffets längd till sex månader men fastslog domen i övrigt.

Högsta domstolen gör en annan  bedömning

När fallet sedan togs upp i Högsta Domstolen gjordes bedömningen att 27-åringens handlande inte räknas som att han genomfört en sexuell handling med ett barn.

I Högsta Domstolens dom kan man läsa att ”en sexuell handling med någon annan måste språkligt sett anses innefatta ett krav på att gärningsmannen är närvarande, inte på så sätt att gärningsmannen och målsäganden måste befinna sig på samma fysiska plats, utan i den bemärkelsen att gärningsmannen på något sätt deltar under den del av händelseförloppet som innehåller det agerande av målsäganden som kan kvalificera handlingen som sexuell”.

Fälls för andra brott

Däremot ändrar HD inte Hovrättens dom gällande bland annat utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. Vilken påföljd 27-åringen ska få för de brotten ska nu avgöras i Hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.