Foto: SVT/Markus Hjortsman

Helsingborgare inför rätta för kommentar på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En helsingborgare i 45-årsåldern åtalas nu för hets mot folkgrupp för en tre år gammalt kommentar på facebook. Enligt åtalet har mannen uttryckt missaktning mot en folkgrupp – vilket mannen också har erkänt.

I ett facebookforum med drygt 160 000 medlemmar postade en kvinna i augusti 2017 ett inlägg där hon uttryckte upprördhet över att personal på hennes barns förskola inte kunde tala svenska samt att hon hört att en stor del av barnen på förskolan var nyanlända.

Inlägget fick ett stort antal delningar och likes, samt nästan tusen kommentarer. En av dessa kommentarer kom från en helsingborgare i 45-årsåldern. I kommentaren uppmanade han bland annat till krig. Kommentaren fick tolv reaktioner. Den polisanmäldes av den ideella föreningen Näthatsgranskaren.

Vill inte ha någon advokat

Nu har helsingborgaren åtalats för hets mot folkgrupp och kommer ställs inför rätta i Helsingborgs tingsrätt i mitten av mars. Enligt åtalet har han uttalat sig nedsättande om personer med syftning på ras, hudfärg, nationellt ursprung eller etniskt urspring. Mannen har erkänt att det var han som skrev inlägget och valt att avstå att få en offentlig försvarare.

– Han har erkänt de faktiska omständigheterna men sen görs det en juridiska bedömning om det han har skrivit når upp till hets mot folkgrupp, säger vice chefsåklagare Charlotte Österlund, som kommer driva ärendet i tingsrätten.

Riskerar fängelse

Att åtal dröjt över tre år bedömer hon har berott på att fallet hamnat mellan stolarna när det utredarna haft en hög arbetsbelastning.

– Jag vet att det har behövts kompletteringar så det har nog inte heller varit helt lätt att utreda.

Åklagaren har ännu inte bestämt vad hon ska yrka på för påföljd men den som döms för hets mot folkgrupp kan dömas till fängelse i högsta två år eller, om det bedöms vara ett ringa brott, böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.