Kommunekolog Vidar Narvelo tittar ut över naturreservatet Örby ängar. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Klimathotet: Helsingborgs mest artrika område kan bli havsbotten igen

Uppdaterad
Publicerad

En gång i tiden var Örby ängar havsbotten. I framtiden kan det bli så igen. I så fall hotas alla insekter, fåglar och växter i Helsingborgs artrikaste område.

Kommunekolog Vidar Narvelo tittar ut över naturreservatet Örby ängar som brer ut sig framför våra fötter i de södra delarna av Helsingborg. 

Vi ser en vidsträckt strandhed med små dungar av träd och buskar. Längs hela området löper en sandstrand och på somrarna hänger grillröken tät över gångvägen längs vattnet.

Klimatkrisen

Mycket artrikt

Här trivs inte bara människor. Örby ängar är Helsingborgs mest artrika område med över 400 växter, 300 svampar och många fåglar och insekter, bland annat många arter av vildbin. Många av växterna är numera sällsynta i Sverige.

Men klimatförändringarna hotar på sikt hela ekosystemet på Örby ängar genom stigande havsnivåer och extrema oväder med kraftiga regn och vindar. Det finns risk för att området återgår till att bli havsbotten.

Oanade konsekvenser

– Och om Örby ängar försvinner kan det få långtgående och oanade konsekvenser för naturen i större områden. Ett exempel är att antalet pollinerande insekter, som behövs för att vi ska få frukt, bär och blommor, minskar, säger Vidar Narvelo.

Hör Vidar Narvelo berätta i videon ovan om hotet mot Örby ängar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet