Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den fattiga stadsdelen Valhalla färgades rosa av kopparindustrins damm, därför revs den. Men för de som växte upp där är Valhalla fortfarande närvarande. Hör minnena i klippet. Foto: Arvid Grange / SVT

Helsingborgs försvunna stadsdel Valhalla får minnestavla

Uppdaterad
Publicerad

På en tegelfasad vid en korsning i södra Helsingborg sitter sedan i lördags en gjuten tavla av en försvunnen stadsdel. Den hette Valhalla och började rivas redan på femtiotalet.

Idag kämpar medlemmarna i föreningen Vi som älskar Valhalla för att hålla minnet av stadsdelen vid liv.

– Vi medlemmar är födda och uppvuxna och har levt vår ungdom här. Lekt och gått i skola här, busat och haft roligt, säger Hans Fernebring, ordförande i Vi som älskar Valhalla.

Tavlan föreställer hur området såg ut på femtiotalet, men av de 157 husen finns bara fem kvar idag.

Fattigt och skadligt att bo där

Det var ett fattigt område, och redan på 40-talet beslutades att det var hälsoskadligt att bo där på grund av industriföroreningar, berättar Hans Fernebring.

Efter det beslutet jämnades stadsdelen bit för bit med marken.

”Området blomstrade på sitt sätt”

Även om stadsdelen inte var den bäst ställda så minns Hans Fernebring med värme hur det var att växa upp där. Det är därför tavlan är viktig för honom.

– Nu när hela området är borta så är den här tavlan den enda påminnelsen vi har om hur det såg ut och hur området blomstrade på sitt sätt.

Hör honom berätta i klippet om den försvunna stadsdelen Valhalla och vilka minnen som stannat med honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.