Drottninggatan och Järnvägsgatans belysning ska gå i flera färger. Foto: TT.

Helsingborgs gator ska lysas upp i färg

Publicerad

Snart blir det färgglatt över Drottninggatan och Järnvägsgatan. På måndag ska Helsingborg stad byta ut ljuskuporna för att kunna skapa stämningsfull belysning längs gatorna.

– Det är en designfråga egentligen. Lite som man gör med eiffeltornet och ändrar färg när man vill uppmärksamma något speciellt, säger Klas Östholm på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg. 

Redan i våras skulle de färgskiftande kupolerna blivit verklighet men signalen för att programmera färgkombinationer stördes ut av annan teknik. Problemet är nu åtgärdat och på måndag är det andra gången gillt när man börjar byta ut kupolerna. 

– Det går att ställa in i rött, blått eller andra färger, och det kan också ställas in för att skifta i vissa mönster, säger Klas Östholm. 

Det är inte hela kupolen som ändrar färg. Ljuset neråt mot bilvägen och trottoaren kommer fortfarande lysa i vitt för att trafikanter ska kunna ha ordentlig uppsikt.

Något exempel på när det ska användas?

Kanske om man vill uppmärksamma rosa bandet, eller julfärger i juletid. Kanske gult vid påsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.