Hamnen måste spara minst 20 miljoner och vill göra sig av med 42 ur personalen. Foto: Simon Melin/SVT

Helsingborgs hamn varslar var femte anställd: ”Stor oro”

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs hamn varslar 42 personer på grund av olönsamma affärer och minskad import och export. Totalt har godsvolymerna sjunkit med 20 procent sedan årsskiftet.

– De minskade volymerna kostar oss ungefär fem miljoner kronor i månaden, så det är en ganska dramatisk utveckling, säger Bart Steijert som är vd för Helsingborgs hamn.

Det är en indikator på att ekonomin bromsar upp på grund av inflationen och alla kostnadsökningar.

– Vi ser det både på import- och exportsidan. Massor av små beslut företag och konsumenter fattar bromsar in det ganska rejält för oss, konstaterar Bart Steijert.

Var femte anställd riskerar uppsägning

Men det är inte bara minskade volymer som ligger bakom varslet, som Helsingborgs Dagblad var först om att rapportera.

I flera år har hamnen haft olönsamma affärer kopplade främst till Skåneterminalen. Där förvaras bland annat gods och kryssningsfartyg tas emot, vilket inte är hållbart i längden.

– Så det är inte bara att rida ut stormen. Vi måste höja priser, ändra arbetssätt och effektivisera.

Facken informerades om varslet igår. Det är 31 personer som jobbar i själva hamnen och 11 tjänstemän som berörs, vilket utgör en femtedel av alla anställda. Totalt måste hamnen förbättra sitt resultat med 22 miljoner kronor enligt beslut från Helsingborgs stad.

Staden plockat ut 250 miljoner – nu sparkrav på 22 miljoner

– Det finns en stark oro hos personalen, speciellt unga som är precis i starten av karriären, säger Eskil Rönér som företräder Hamnarbetarförbundet.

Det är ju inte länge sen staden gjorde en aktieutdelning från Helsingborgs hamn på 250 miljoner kronor för att bekosta H22. Är det pengar ni hade behövt nu?

– Nej, det är inte likviditetsbrist vi har, problemet är att vi inte har lönsamma delar i verksamheten, säger Bart Steijert.

Är du orolig för hamnens framtid?

– Nej, vi kommer börja tjäna pengar igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.