Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Lars Thunberg (KD) och oppositionsrådet Jenny Björklund Hansson (V) oroas av sommarens händelser. Hör dem berätta mer i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Helsingborgs kommun bjuder in hbtqi-föreningar efter trakasserier

Publicerad

Under Helsingborg Pride fick flera festivaldeltagare höra skälls- och glåpord på väg till Pridetåget. Det har fått stadens politiker att reagera och nästa vecka ska de träffa hbtqi-föreningar för att prata om hur de tillsammans kan motverka hat och hot.

I samband med Helsingborg Pride tidigare i somras rapporterade flera personer om att de blivit utsatta för trakasserier på väg till Pridetåget.

– Det är ett kvitto på att vi inte gör tillräckligt, vi har nolltolerans mot detta, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i beredningen för livskvalitet.

Flera av stadens politiker reagerade starkt på vittnesmålen och vid förra månadens kommunfullmäktige ställde vänsterpartiets Jenny Björklund Hansson en interpellation, en form av fråga, till den styrande Treklövern om händelsen.

– Man behöver förutsättningar för att kunna jobba med dessa frågor. Det går inte dra ner på skola och fritids för då är det jättesvårt att arbeta med de här frågorna, säger hon.

”Vi satsar varenda krona”

Den styrande Treklövern å sin sida menar att arbetet för allas lika värde redan genomsyrar alla delar av kommunens förvaltningar. Men de är ändå öppna för att förändra sitt arbete.

– Vi har väldigt goda förutsättningar och politiska beslut som gör att vi ska kunna arbeta med det här. Varenda krona i budgeten, alla nio miljarder, ska användas till att nå vår vision, säger Lars Thunberg.

Nästa vecka kommer stadens politiker träffa flera aktörer, bland annat olika hbtqi-föreningar, för att gemensamt ta fram en handlingsplan för att minimera risken att sommarens händelser upprepas.

– Vi jobbar med bland annat utbildningsinsatser i förvaltningarna, lärarträffar och socialtjänsten. Nu kommer vi även följa upp vår plan för lika möjligheter, säger Lars Thunberg.

– Det är synd att det kommer nu och inte för tio år sedan. Nu hoppas vi att det kommer något konkret utav det här, säger Jenny Björklund Hansson.

RFSL Helsingborg är en av de föreningar som politikerna bjudit in till samtal. Hör deras syn på situationen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personer trakasserade pridedeltagare med bland annat glåpord i samband med pridetåget i Helsingborg i somras. Hör Agnes Haraldsson från RFSL berätta om hur hen ser på situationen för hbtqi+ personer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.