Harald Roos, sjukhusdirektör på Helsingborgs lasarett.

Helsingborgs lasarett hårt drabbat av corona – halv avdelning smittad

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg är det skånska lasarett som intensivvårdar flest patienter med covid-19. Nu har dessutom en avdelning drabbats hårt – halva personalstyrkan har konstaterad smitta.

Sjukhuschef Harald Roos säger att det finns enstaka coronasmittade bland de anställda på Helsingborgs lasarett.

Men en avdelning är särskilt hårt drabbad. Hälften av de anställda, ett tiotal, har testats positiva och vårdas nu hemma.

Coronapandemin

– Smittskyddsläkare är inkopplade och vi fortsätter provtagningen på avdelningen för att kunna se om det finns fler fall, säger Harald Roos.

Vilken avdelning det handlar om, vill Harald Roos inte berätta av sekretessskäl.

Ingen patient på den avdelningen har konstaterats vara sjuk.

Orsaken inte klarlagd

Nu är den drabbade avdelningen delvis stängd.

– Vi har dragit ner antalet vårdplatser och en del av patienterna vårdas av andra, säger Harald Roos.

Varför just den aktuella enheten blivit så drabbad vet ingen.

– Vi har haft patienter där tidigare som har varit smittade men jag ser ingen sannolik koppling där. Vi har ju också en smittspridning i samhället.

Ska analysera smittspridning

Helsingborgs lasarett är det sjukhus i Skåne som just nu intensivvårdar flesta coronasmittade. Sju patienter får sådan vård i Helsingborg.

Även Malmö universitetssjukhus har tagit emot många smittade.

– Det verkar vara storstäderna som drabbats mest. Nu måste vi analysera vilka områden i Helsingborg som drabbats hårdast, säger Harald Roos.

En fråga som han vill ha svar på är om det kan vara här som i Stockholm, att socioekonomiskt utsatta områden är mer utsatta för smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet