Region Skåne ska starta ett projekt där gravida kvinnor kan få ha samma barnmorska under graviditet, förlossning och eftervård. Nu vill Helsingborg att projektet ska genomföras där. Foto: TT

Helsingborgs lasarett vill att gravida har samma barnmorska

Publicerad

Från tidig graviditet till förlossning och eftervård. Region Skåne har beslutat att införa ett projekt där gravida, främst förlossningsrädda kvinnor, ska kunna ha samma barnmorska hela vägen och nu vill Helsingborgs lasarett att det ska hamna i Helsingborg.

En eller två förlossningskliniker i Skåne ska ingå i projektet men var någonsans det blir är inte klart än. Nu vill sjukhusstyrelsen i Helsingborg att projektet ska hamna på kvinnokliniken där.

– Vi tror att Helsingborgs lasarett är lämpat eftersom vi har en väl fungerande förlossningsvård som skulle kunna ta på sig ett viktigare uppdrag, säger Anders Lundström (KD), ordförande sjukhusstyrelsen Helsingborg.

Främst för förlossningsrädda

De som ska ingå i projektet är främst gravida med förlossningsrädsla, som har oro eller ångest, eller gravida som inte talar svenska eller engelska och får sitt första barn i Sverige, enligt det beslut regionen tagit.

Barnmorskorna kommer jobba i team om 4-5 personer och vara anställda i projektet på förlossningskliniken. De ska ha beredskap när det är dags för förlossning, men den gravida kvinnan introduceras också för alla barnmorskor i teamet ifall den huvudansvariga barnmorskan blir sjuk eller får oväntat förhinder.

– Tanken är också att minska förlossningsskador, minska på akuta beslut och att det ska vara en trygghet, säger Anders Lundström (KD).

Hoppas på svar till sommaren

Johanna Wagenius, verksamhetschef obstetrik och gynekologi i Helsingborg, är också positiv till projektet och ser gärna att det hamnar i Helsingborg.

– Intresset är stort här, framför allt hos barnmorskorna på förlossningen. Men en förutsättning är att vi kan rekrytera barnmorskor utifrån också, annars blir det brist på personal, säger hon.

Sjukhusstyrelsen i Helsingborg väntas fatta beslut på torsdag om man vill ha projektet och hoppas få svar från regionen innan sommaren. Projektet väntas kosta cirka 21 miljoner kronor.

Region Dalarna är en av regionerna som testar liknande vårdmodell – i klippet nedan kan du höra mer om det:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.