Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Fritz som är ansvarig för enheten som arrangerar vigslarna visar upp vigselsalen som just nu renoveras. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Helsingborgs Rådhus erbjuder fler men kortare lördagsbröllop

Publicerad

Fler ska få möjligheten att gifta sig i Helsingborgs Rådhus på lördagar, men varje ceremoni blir kortare för att det ska hinnas med. Det kritiseras av vigselförrättare.

Tidigare har det varit möjligt att viga sig i Helsingborgs Rådhus alla dagar i veckan utom söndagar, men det blir annorlunda från årsskiftet.

Då kommer det bara finnas tider på lördagar, som också visat sig vara den mest populära vigseldagen.

Rådhuset Helsingborg

De tidigare fyra tiderna som funnits tillgängliga har fördubblats till åtta stycken, men det är inte utan konsekvenser. För att hinnas med blir varje ceremoni begränsad till ungefär 15 minuter.

– Vi har gjort en undersökning bland våra kunder och det har visat sig att de flesta vill gifta sig på lördagar. Därför har vi utökat antalet tider, säger Thomas Fritz, enhetschef på Rådhusservice.

Möts av kritik

Men förändringen har inte landat väl hos alla. Vigselförrättaren Ulla Thell (V) tror att det kommer bli stressigt för bröllopsparen.

– Det kommer bli svårt att inte känna sig stressad. Och det kommer kanske inte hinnas med att ta foton i vårt vackra vigselrum som många vill göra, säger hon.

Men Thomas Fritz håller inte med.

– Vigslarna är något vi håller kärt här i Rådhuset och vi ska se till att det blir en fantastisk upplevelse för vigselparen. Vi kommer utvärdera det här innan sommaren, säger han.

I videon får du höra hur vigselförrättarna kommer ta sig an de kortare ceremonierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rådhuset Helsingborg

Mer i ämnet