I klippet hör du varför centerpartisten Arnold Andreasson gärna ser ett sällskapsboende enligt den modell som redan finns i Helsingborg. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Boende med krav på att umgås – nu kan konceptet komma till Perstorp

Publicerad

Ett boende där du lovar att umgås med dina grannar – det konceptet infördes i ett av Helsingborgshems fastigheter för två år sedan. Nu finns förslag om att omvandla ett uttjänt äldreboende i Perstorp till ett liknande sällskapsboende.

Inspirerad av Helsingborgshems sällskapsboende har Arnold Andreasson, ordförande i Centerpartiet, föreslagit att äldreboendet Ybbåsen ska omvandlas till ett sällskapsboende.

– Vi tycker det skulle vara intressant med ett gemenskapsboende för äldre och yngre och till detta lokaler där man kan umgås. Det kan vara en konstateljé, en krog, en matsal och hobbylokaler av olika sorter, säger han.

Omoderna lägenheter

Fastigheten, som är byggd i slutet av 1960-talet, lever inte upp till arbetsmiljökraven och ska därför stängas. Ett av de stora problemen är att badrummen är alldeles för små.

De nuvarande hyresgästerna kommer om några månader att flytta till kommunens andra äldreboende – Österbo – som behöver byggas ut.

Därtill ska kommunstyrelsen fatta beslut om att starta en utredning som ska gå till botten med Ybbåsens framtid.

”Ett jätteintressant förslag”

Att omvandla äldreboendet till ett sällskapsboende är ett av de förslag som ska granskas närmare, enligt kommunalrådet Torgny Lindau (Perstorps framtid).

– Det här är ett jätteintressant förslag. Jag tror på att hitta kontaktytor över generationsgränser. Det motverkar ofrivillig ensamhet, säger Torgny Lindau.

Men finns det ett intresse för den här typen av boende i Perstorp?

– Det kommer vi att ta reda på i den utredning som vi nu sätter igång, säger Torgny Lindau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.