Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad, är en av de relativt få helsingborgare som parkerar cykeln i det nya cykelgaraget utanför Helsingborg C. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Helsingborgs stad: Därför är cykelparkeringen värd 20 miljoner

Publicerad

När Helsingborg C skulle moderniserades beslöt man även att en ny cykelparkeringen skulle byggas. Men parkeringen tog längre tid, och kostade mer än vad man räknat med. Och idag är det få som använder den.

På cykelns dag förra året invigdes den nya cykelparkeringen utanför Helsingborg C. Notan landade på 20 miljoner kronor och trots att den är närmre centralstationen jämfört med den gamla så är det få som använder den.

– Vi hoppas att den ska användas mer än vad den gör idag, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad.

Staden: ”Ska vara vackert”

Enligt staden är den nya cykelparkeringen designad med säkerhet och bekvämlighet i åtanke. Det finns övervakningskameror, skydd mot väder och vind samtidigt som det ska vara vackert för de gående som kan se ut över hamnen.

Men varför parkerar fler på den gamla parkeringen istället för den nya?

– En anledning kan vara vanans makt. Sen är det ändå en liten bit ner i en backe och tvåvåningsställ som är lite svårare än att ställa sig rakt på backen, säger Oscar Grönvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.